Raskausajan hieronta – kivuttomampi, kevyempi ja rentoutuneempi

Hieronta on lempeä ja rentouttava hoitomuoto raskauden aikaisiin kireyksiin – oli se sitten työelämän aiheuttama päänsärky tai raskauden myötä ilmennyt pakarasärky.

Tämän artikkelin on kirjoittanut raskausajan hierontaan erikoistunut Noora Hyyrynen

”Raskausaikana hieronta voi olla erittäin hyödyllistä lievittämään raskausajan vaivoja, kuten selkäkipua ja jalkojen turvotusta. Hieronta auttaa myös rentouttamaan mieltä ja kehoa, ja se voi olla hyödyllistä synnytyksen jälkeiselle palautumiselle. On tärkeää kuitenkin varmistaa, että hieroja on koulutettu käsittelemään raskausajan aiheuttamia erityistarpeita.”

Raskausaika tuo muutoksia kehoon

Odotusaika aiheuttaa kehossa monenlaisia fyysisiä muutoksia ja kroppaan kohdistuu uudenlaista rasitusta painonnousun ja asentomuutosten johdosta. Toisaalta moni myös käy töissä pitkäänkin kasvavan vatsan kanssa, eli itse raskauden synnyttämän kuormituksen päälle voidaan vielä lisätä esimerkiksi tietokonetyöskentelystä aiheutuvat kireydet niskan ja hartian seudulla. Hieronta onkin lempeä ja rentouttava hoitomuoto raskauden aikaisiin kireyksiin – oli se sitten työelämän aiheuttama päänsärky tai raskauden myötä ilmennyt pakarasärky.

Turvallisin mielin hierontaan myös raskauden aikana

Hieronta on täysin turvallista raskauden kaikkina aikoina ja siinä ei ole mitään rajaa, kuinka lähellä laskettua aikaa hierontaan hakeutuu. Hieronta on erittäin ok myös lasketun ajan jälkeen, jolloin pieni irtiotto yhdeksän kuukautta kestäneestä odotuksesta tekee mielelle ihmeitä ja lisäksi rentoutumisesta ja hyvän olon hormonien erittymisestä ei ole ainakaan haittaa synnytyksen käynnistymistä ajatellen.

Valitettavasti uskomus, että hieronta voisi olla haitallista raskauden aikana, elää vielä yllättävän tiukassa joidenkin hierojienkin keskuudessa ja jotkut hierojat ilmoittavat suoraan, että raskaus on este hieronnalle. Kuten jo todettu, hieronta on lempeä ja täysin turvallinen hoitomuoto läpi koko raskausajan. Mikäli hierontaan tulo jännittää, niin kerro siitä rohkeasti hierojallesi ennen hierontahoitoa – silloin hierojasi osaa kertoa yksityiskohtaisemmin raskaushieronnasta ja koulutuksestaan ja voitte rauhassa keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä, jotta voit aidosti rentoutua hoidon aikana.

Raskausajan hieronnassa huomioidaan raskauden kehoon tuomat muutokset

Miten sitten raskausajan hieronta eroaa tavallisesta hieronnasta? Asiakas ohjataan miellyttävään kylkiasentoon ja noin puolessa välissä vaihdetaan hierottavaa puolta, jolloin siis vaihdetaan kylkeä. Hierojan käyttämät hierontaotteet ovat hieman rajallisempia työskentelyasennosta johtuen, mutta hieronta säilyy silti tehokkaana. Sivelyotteet kuuluvat olennaisesti hierontahoitoon, mutta hipsuttelua raskaushieronta ei ole. Hieronnan voimakkuutta säädellään asiakaskohtaisesti, samoin kuin hierottavat alueet määräytyvät täysin asiakkaan tarpeiden mukaan. Raskaushieronnalla voidaan esimerkiksi helpottaa nilkkojen turvotusta, pakarasärkyä tai yläselän kipua. Niskan ja kaulan alueen tehokas käsittely onnistuu parhaiten selinmakuulta, ja koska raskauden ollessa jo pidemmällä selinmakuu aiheuttaa usein pahoinvointia vatsan painaessa selän suuria verisuonia, voidaan selinmakuuasentoa hieman korottaa esimerkiksi tyynyjen avulla.

Hieronnan aikana on lupa jutella, mutta myös yhtä lailla on lupa rentoutua kaikessa hiljaisuudessa. Nukahtaminenkaan ei ole häpeäksi! Raskaushieronnan tavoitteena on, että kotiin lähtee kivuttomampi, ”kevyempi” ja rentoutuneempi tuleva äiti.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.