Juoksijan polvi – Ikävä kipu polvessa

Juoksijan polvi on kiputila, joka johtuu polven ympärillä olevien jänteiden tai nivelten tulehduksesta. Juoksijan polvi voi tuntua kipuna polven etuosassa tai takana, ja se voi haitata juoksemista ja muita liikunnallisia aktiviteetteja.

Syyt:

Juoksijan polvi voi johtua useista eri syistä, joista yleisimpiä ovat:

 1. Ylipronaatio: Ylipronaatio tarkoittaa sitä, että jalka kääntyy liikaa sisäänpäin juostessa. Tämä voi aiheuttaa polven nivelten rasitusta ja johtaa juoksijan polven kehittymiseen. Jalkineiden vaihto ja jalan oikea asento voivat auttaa välttämään tätä ongelmaa.
 2. Ylipaino: Ylipaino voi aiheuttaa ylimääräistä rasitusta polven nivelille ja johtaa juoksijan polven kehittymiseen. Painonhallinta ja terveellinen ruokavalio voivat auttaa välttämään tätä ongelmaa.
 3. Huonot juoksukengät: Huonot tai huonosti istuvat juoksukengät voivat aiheuttaa jalan väärän asennon juostessa, mikä voi johtaa juoksijan polven kehittymiseen. Hyvät juoksukengät, jotka tukevat jalkoja oikein ja tarjoavat tarvittavaa iskunvaimennusta, voivat auttaa välttämään tätä ongelmaa.
 4. Liian nopea juoksu: Liian nopea juoksu tai liian nopea juoksuvauhdin lisääminen voi aiheuttaa juoksijan polven kehittymistä. Juoksuvauhdin ja -matkan lisääminen vähitellen ja säännöllisesti voi auttaa välttämään tätä ongelmaa.
 5. Jalan lihasjännitys: Jalan lihasjännitys ja -kireys voivat johtaa juoksijan polven kehittymiseen. Säännöllinen venyttely, lihasten vahvistaminen ja lihashuolto voivat auttaa välttämään tätä ongelmaa ja pitämään jalat joustavina ja terveinä.

Oireet:

Juoksijan polven oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimmät oireet ovat:

 1. Kipu polven etuosassa tai takana juostessa tai kävellessä: Juoksijan polven yleisin oire on kipu polven etuosassa tai takana juostessa tai kävellessä. Kipu voi olla lievää tai voimakasta ja se voi estää juoksemisen tai liikunnan harrastamisen.
 2. Turvotus polven ympärillä: Juoksijan polvi voi aiheuttaa turvotusta polven ympärillä, mikä voi olla merkki tulehduksesta polven alueella. Turvotus voi olla kivuliasta ja rajoittaa liikkuvuutta.
 3. Polven jäykkyys tai kankeus: Juoksijan polvi voi aiheuttaa polven jäykkyyttä tai kankeutta, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Jäykkyys voi olla pahempaa aamuisin tai pitkän istumisen jälkeen.
 4. Napsahdus tai rusahtava ääni polvessa juostessa: Juoksijan polvi voi aiheuttaa napsahduksen tai rusahtavan äänen polvessa juostessa tai kävellessä. Tämä voi olla merkki polven nivelten huonosta toiminnasta tai polvessa olevasta tulehduksesta.
 5. Liikkumisen vaikeus: Juoksijan polven oireet voivat rajoittaa liikkumista ja tehdä liikunnan harrastamisesta vaikeaa tai mahdotonta. Oireet voivat johtaa jopa pitkäaikaiseen poissaoloon työstä tai harrastuksista.

Fysioterapeutti Estelle Janssonin mukaan:

”Oikeanlaisella hoidolla ja ammattilaisen avulla, tästäkin ikävästä vaivasta on mahdollista selvitä.”

Juoksijan polven hoito

Juoksijan polven hoitoon on useita vaihtoehtoja, joista yleisimmät ovat:

 1. Lepo: lepo auttaa vähentämään kipua ja antaa aikaa paranemiselle. Lepoaikana voi harrastaa muita liikuntamuotoja, jotka eivät rasita polvea.
 2. Jäähdytys: kylmähoito voi auttaa vähentämään turvotusta ja kipua polvessa. Kylmähoitoa voi antaa esimerkiksi pakkaamalla jään pyyhkeeseen ja laittamalla sen polvelle 10-15 minuutin ajan.
 3. Fysioterapia: fysioterapia voi auttaa parantamaan lihasten joustavuutta ja vahvistamaan jalkojen lihaksia, mikä voi auttaa estämään juoksijan polven kehittymistä. Fysioterapeutti voi myös antaa ohjeita venyttelyyn ja lihashuoltoon.
 4. Juoksukengät ja polvituet: hyvät juoksukengät, jotka tukevat jalkoja oikealla tavalla, voivat auttaa välttämään juoksijan polven kehittymistä. Polvituet voivat auttaa vähentämään kipua ja tukemaan polven nivelten toimintaa juostessa.
 5. Kipulääkkeet: tulehduskipulääkkeet voivat auttaa lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta polvessa. Tulehduskipulääkkeitä kannattaa kuitenkin käyttää vain lääkärin suosituksesta.

Yhteenveto

On tärkeää huolehtia jalkojen hyvinvoinnista ja käyttää oikeanlaisia juoksukengät, jotta voidaan välttää juoksijan polven kaltaisia kiputiloja. Jos sinulla on jatkuvia kipuja polvessa tai epäilet juoksijan polven kehittymistä, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin tai fysioterapeuttiin. He voivat auttaa sinua löytämään sopivan hoitomuodon ja estämään ongelman pahenemisen.

Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään juoksijan polven syitä, oireita ja hoitovaihtoehtoja. Muista aina kuunnella kehoasi ja antaa sille tarvittava lepo ja hoito, jotta voit nauttia terveellisestä ja kivuttomasta juoksuharrastuksesta.

UKK

Juoksijan polven yleisimmät syyt ovat ylipronaatio, ylipaino, huonot juoksukengät, liian nopea juoksu ja jalan lihasjännitys.

Juoksijan polven kehittymistä voi estää käyttämällä hyviä juoksukenkiä, venyttelemällä säännöllisesti, vahvistamalla jalkojen lihaksia ja lisäämällä juoksuvauhtia ja -matkaa vähitellen.

Juoksijan polvea voi hoitaa levolla, jäähdyttävällä kylmähoidolla, kipulääkkeillä, fysioterapialla, hyvillä juoksukengillä ja polvituella. Hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja kestosta.

Kyllä, juoksijan polven oireet voivat rajoittaa liikkumista ja tehdä liikunnan harrastamisesta vaikeaa tai mahdotonta. Oireet voivat johtaa jopa pitkäaikaiseen poissaoloon työstä tai harrastuksista.

Jos sinulla on jatkuvia kipuja polvessa tai epäilet juoksijan polven kehittymistä, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin tai fysioterapeuttiin. He voivat auttaa sinua löytämään sopivan hoitomuodon ja estämään ongelman pahenemisen.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Jännetupen tulehdus – Toimistotyöläisen painajainen

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Rannekanava­oireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jäätynyt olkapää – Syyt, oireet ja hoito

Jäätynyt olkapää johtuu yleensä olkanivelen jäykistymisestä ja lihasten ja jänteiden kireydestä. Tämä tila voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pitkäaikaisesta olkanivelen ylikuormituksesta, niveltulehduksesta tai vamman seurauksena.