Patellajänteen tulehdus eli hyppääjän polvi

Hyppääjän polvi, eli patellajänteen tulehdus, on yleinen urheiluvamma, joka voi vaikuttaa liikkumiseen ja harrastuksiin. Tässä artikkelissa käymme läpi hyppääjän polven syitä, oireita ja hoitomuotoja.

Syyt:

Hyppääjän polveen johtaa yleensä jalan ja polven liiallinen rasitus tai vääristä liikeradoista johtuva kuormitus. Tässä muutamia yleisiä syitä, jotka voivat aiheuttaa hyppääjän polvea:

 1. Liian voimakas tai toistuva polven taivutus: polven taivuttaminen liikaa tai liian usein voi aiheuttaa lihaskipua ja tulehdusta, joka johtaa hyppääjän polveen.
 2. Liian nopeat tai jyrkät liikkeet: hyppiminen, kyykkyhypyt ja muut nopeat ja voimakkaat liikkeet voivat aiheuttaa rasitusta polvessa ja johtaa hyppääjän polveen.
 3. Huonot juoksukengät tai puutteellinen jalkojen tukeminen: huonot tai kuluneet juoksukengät eivät tue jalkoja oikealla tavalla, mikä voi johtaa epätasapainoon ja rasitukseen polvessa.
 4. Lihasten epätasapaino: jos jalkojen lihakset eivät ole tasapainossa, se voi aiheuttaa polven epätavallista rasitusta ja johtaa hyppääjän polveen.
 5. Ylipronaatio: ylipronaatio tarkoittaa, että jalka kääntyy liikaa sisäänpäin kävellessä tai juostessa, mikä voi aiheuttaa epätasapainoa ja rasitusta polvessa.

Oireet:

Hyppääjän polven oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat:

 1. Kipu polvessa tai sen ympärillä, erityisesti polven alapuolella: kipu voi olla pistävää tai jomottavaa ja se voi pahentua polven taivutuksessa tai painon varassa seisoessa.
 2. Turvotus polven alueella: polven ympärillä voi esiintyä turvotusta, joka voi tehdä liikkumisesta hankalaa.
 3. Polven jäykkyys tai kankeus: polvi voi tuntua kankealta tai jäykältä, ja sen liikuttaminen voi olla vaikeaa.
 4. Polven napsuminen tai rusahtelu: polvessa voi tuntua napsumista tai rusahtelua liikuttaessa sitä.
 5. Heikentynyt liikkuvuus, erityisesti polven taivutus: polven taivuttaminen voi olla vaikeaa ja kivuliasta, mikä voi rajoittaa liikkumista ja harrastuksia.

Fysioterapeutti Estelle Janssonin mukaan:

”Oikeanlaisella hoidolla ja ammattilaisen avulla, tästäkin ikävästä vaivasta on mahdollista selvitä.”

Hoitomuodot hyppääjän polvessa

Hyppääjän polven hoitoon on useita vaihtoehtoja, joista yleisimmät ovat:

 1. Lepo: lepo auttaa vähentämään kipua ja antaa aikaa paranemiselle. Lepoaikana voi harrastaa muita liikuntamuotoja, jotka eivät rasita polvea.
 2. Jäähdytys: kylmähoito voi auttaa vähentämään turvotusta ja kipua polvessa. Kylmähoitoa voi antaa esimerkiksi pakkaamalla jään pyyhkeeseen ja laittamalla sen polvelle 10-15 minuutin ajan.
 3. Fysioterapia: fysioterapia voi auttaa parantamaan lihasten joustavuutta ja vahvistamaan jalkojen lihaksia, mikä voi auttaa estämään hyppääjän polven kehittymistä. Fysioterapeutti voi myös antaa ohjeita venyttelyyn ja lihashuoltoon.
 4. Kirurginen hoito: vakavissa tapauksissa voi olla tarpeen käyttää kirurgista hoitoa. Kirurginen hoito käsittää yleensä patellajänteen tai polvilumpion ympärillä olevien pehmytkudosten korjaamisen.
 5. Kipulääkkeet: tulehduskipulääkkeet voivat auttaa lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta polvessa. Tulehduskipulääkkeitä kannattaa kuitenkin käyttää vain lääkärin suosituksesta.

Yhteenveto

Hyppääjän polvi voi olla kivulias ja rajoittaa liikkumista, mutta oikealla hoidolla ja ennaltaehkäisytoimilla se voi yleensä parantua nopeasti. Lepo, kylmähoito ja kipulääkkeet voivat auttaa lievittämään oireita, kun taas fysioterapia ja lihasten vahvistaminen auttavat parantamaan liikkuvuutta ja ehkäisemään uusia vammoja. Vakavammissa tapauksissa voi olla tarpeen käyttää kirurgista hoitoa.

Hyppääjän polvi on yleinen urheiluvamma, joka vaikuttaa moniin eri urheilulajeihin ja liikuntamuotoihin. On tärkeää kuunnella kehon merkkejä ja antaa itselleen riittävästi lepoa ja huoltoa välttääkseen hyppääjän polven kehittymistä. Jos kuitenkin huomaa oireita, on tärkeää hakea hoitoa ja aloittaa ennaltaehkäisytoimet mahdollisimman pian.

UKK

Hyppääjän polven yleisimmät syyt ovat liian voimakas tai toistuva polven taivutus, liian nopeat tai jyrkät liikkeet, huonot juoksukengät ja lihasten epätasapaino.

Hyppääjän polven kehittymistä voi ehkäistä käyttämällä hyviä juoksukengät, välttämällä liiallista tai toistuvaa polven taivutusta, vahvistamalla jalkojen lihaksia ja lisäämällä liikuntaa vähitellen.

Hyppääjän polvea voi hoitaa levolla, kylmähoidolla, kipulääkkeillä, fysioterapialla ja tarvittaessa kirurgisella hoidolla. Hoito riippuu oireiden vakavuudesta

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Jännetupen tulehdus – Toimistotyöläisen painajainen

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Rannekanava­oireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jäätynyt olkapää – Syyt, oireet ja hoito

Jäätynyt olkapää johtuu yleensä olkanivelen jäykistymisestä ja lihasten ja jänteiden kireydestä. Tämä tila voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pitkäaikaisesta olkanivelen ylikuormituksesta, niveltulehduksesta tai vamman seurauksena.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.