Rannekanavaoireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymä on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kipua ja tunnottomuutta käden ja ranteen alueella. Tämä tila johtuu hermojen puristumisesta rannekanavassa, joka on kapea kanava ranteen alueella. Rannekanavaoireyhtymä voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään ja haitata työtehtäviä. Tässä artikkelissa käsitellään rannekanavaoireyhtymän syitä, oireita ja hoitokeinoja.

Syyt:

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta. Raskauden aikana hormonaaliset muutokset voivat myös johtaa rannekanavaoireyhtymän kehittymiseen.

Oireet:

Rannekanavaoireyhtymän yleisimpiä oireita ovat kipu, tunnottomuus ja pistely käden ja ranteen alueella. Kipu voi olla voimakasta ja säteillä käsivarteen. Tuntemukset voivat ilmetä erityisesti yöllä tai kun kättä on käyttänyt paljon. Oireet voivat pahentua ajan myötä.

Hoito:

Rannekanavaoireyhtymän hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Lääkäri voi määrätä tulehduskipulääkkeitä ja kipulääkkeitä kivun ja tulehduksen lievittämiseksi. Lääkäri voi myös suositella rannetuen käyttöä ja fysioterapiaa, jolla vahvistetaan käden ja ranteen lihaksia ja palautetaan normaali toiminta. Joissain tapauksissa lääkäri voi suositella leikkaushoitoa.

Kotiharjoitus­ohjelmistamme löydät avut yleisimpiin jumeihin

Meidän kotiharjoitusohjelmamme on suunniteltu tarjoamaan sinulle helppo ja tehokas tapa vahvistaa lihaksiasi, parantaa liikkuvuutta ja lievittää kipua. Koe itse, kuinka muutaman minuutin päivittäinen panostus voi muuttaa elämäsi.

Ohjelman on laatinut koulutettu fysioterapeutti Nenna Peltonen, joka on tehnyt töitä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen parissa urheilijoiden, liikkujien ja kaikenikäisten ihmisten kanssa.

Ennaltaehkäisy:

Rannekanavaoireyhtymää voidaan ehkäistä joillain toimenpiteillä, kuten säännöllisellä liikunnalla, ranteiden ja käden lihasten venyttelyllä ja harjoittelulla, välttämällä pitkiä ajanjaksoja, jolloin käsi on levottomassa asennossa ja säännöllisillä tauoilla, jotta vältetään toistuva rasitus.

Yhteenveto:

Rannekanavaoireyhtymä voi olla kivulias vaiva, joka voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään. Oikea hoito ja ennaltaehkäisy auttavat vähentämään oireita ja parantamaan tilannetta. Muista välttää toistuvaa rasitusta, noudattaa lääkärin suosituksia ja tarvittaessa hakeutua ammattilaisen hoitoon.

UKK

Useimmissa tapauksissa rannekanavaoireyhtymää voidaan hoitaa ilman leikkausta, mutta vaikeissa tapauksissa leikkaushoito voi olla tarpeen.

Vaikka rannekanavaoireyhtymä voidaan hoitaa tehokkaasti, se voi uusiutua tulevaisuudessa, jos samat toistuvat rasitukset jatkuvat. Onkin erittäin tärkeää löytää juurisyy tulehdukselle.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Jännetupen tulehdus – Toimistotyöläisen painajainen

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Rannekanava­oireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jäätynyt olkapää – Syyt, oireet ja hoito

Jäätynyt olkapää johtuu yleensä olkanivelen jäykistymisestä ja lihasten ja jänteiden kireydestä. Tämä tila voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pitkäaikaisesta olkanivelen ylikuormituksesta, niveltulehduksesta tai vamman seurauksena.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.