Jännetupen tulehdus – Toimistotyöläisen painajainen

Jännetupen tulehdus on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kipua ja rajoituksia ranteen ja käden liikkeissä. Tämä tila johtuu jänteiden tulehduksesta ranteen alueella, joka voi olla seurausta toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien aiheuttamasta tulehduksesta. Tässä artikkelissa käsitellään jännetupen tulehduksen syitä, oireita ja hoitokeinoja, sekä ennaltaehkäisyä.

Syyt:

Jännetupen tulehdus johtuu usein toistuvasta käden ja ranteen rasituksesta. Toimistotyöläiset ovat yksi riskiryhmistä, sillä usein toistuvat tietokoneen näppäimistön käyttö ja hiiren käyttö voivat johtaa jännetupen tulehdukseen. Tämä vaiva voi myös olla seurausta tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Oireet:

Jännetupen tulehduksen yleisimpiä oireita ovat kipu, turvotus ja rajoitukset käden ja ranteen liikkeissä. Kipu voi olla voimakasta ja säteillä käsivarteen. Oireet ilmenevät erityisesti käden käytön jälkeen. Oireet voivat pahentua ajan myötä, jos tilaa ei hoideta asianmukaisesti.

Hoito:

Jännetupen tulehdusta voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Lääkäri voi määrätä tulehduskipulääkkeitä ja kipulääkkeitä kivun ja tulehduksen lievittämiseksi. Lääkäri voi myös suositella rannetuen käyttöä ja fysioterapiaa, jolla vahvistetaan käden ja ranteen lihaksia ja palautetaan normaali toiminta. Joissain tapauksissa lääkäri voi suositella leikkaushoitoa.

Fysioterapeutti Estelle Janssonin mukaan:

”Oikeanlaisella hoidolla ja ammattilaisen avulla, tästäkin ikävästä vaivasta on mahdollista selvitä.”

Ennaltaehkäisy:

Jännetupen tulehduksen voi ehkäistä joillain toimenpiteillä, kuten säännöllisellä liikunnalla, ranteiden ja käden lihasten venyttelyllä ja harjoittelulla, taukojen pitämisellä käden rasituksen välttämiseksi, käden asentojen vaihtelulla ja ergonomisilla työvälineillä.

Yhteenveto:

Jännetupen tulehdus on yleinen vaiva, joka voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään. Oikea hoito ja ennaltaehkäisy auttavat vähentämään oireita ja parantamaan tilannetta. Muista välttää toistuvaa rasitusta, noudattaa lääkärin suosituksia ja tarvittaessa hakeutua ammattilaisen hoitoon.

UKK

Jännetupen tulehdus on tila, joka aiheuttaa kipua ja rajoituksia ranteen ja käden liikkeissä. Tämä tila johtuu jänteiden tulehduksesta ranteen alueella, joka voi olla seurausta toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien aiheuttamasta tulehduksesta.

Jännetupen tulehdus johtuu usein toistuvasta käden ja ranteen rasituksesta. Tämä vaiva voi myös olla seurausta tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jännetupen tulehdusta voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Lääkäri voi määrätä tulehduskipulääkkeitä ja kipulääkkeitä kivun ja tulehduksen lievittämiseksi. Lääkäri voi myös suositella rannetuen käyttöä ja fysioterapiaa, jolla vahvistetaan käden ja ranteen lihaksia ja palautetaan normaali toiminta. Joissain tapauksissa lääkäri voi suositella leikkaushoitoa.

Jännetupen tulehdusta voi ehkäistä joillain toimenpiteillä, kuten säännöllisellä liikunnalla, ranteiden ja käden lihasten venyttelyllä ja harjoittelulla, taukojen pitämisellä käden rasituksen välttämiseksi, käden asentojen vaihtelulla ja ergonomisilla työvälineillä.

Jos jännetupen tulehdusta ei hoideta asianmukaisesti, oireet voivat pahentua ajan myötä ja aiheuttaa rajoituksia käden ja ranteen liikkeissä.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Rannekanava­oireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jäätynyt olkapää – Syyt, oireet ja hoito

Jäätynyt olkapää johtuu yleensä olkanivelen jäykistymisestä ja lihasten ja jänteiden kireydestä. Tämä tila voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pitkäaikaisesta olkanivelen ylikuormituksesta, niveltulehduksesta tai vamman seurauksena.

Tenniskyynärpää – Kivulias työtoveri

Tenniskyynärpää on yleinen vaiva istumatyöläisillä, joka aiheuttaa kipua kyynärpään alueella. Lue lisää tästä kivusta, sen syistä, oireista ja hoidosta tässä artikkelissa.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.