Tenniskyynärpää – Kivulias työtoveri

Tenniskyynärpää on yleinen vaiva, jota esintyy usein istumatyöläisillä. Se on kivulias tila, joka johtuu lihasten ja jänteiden ylikuormituksesta kyynärpään alueella. Tenniskyynärpään oireita ovat kipu, jäykkyys ja heikentyneet toiminnot kyynärpään ja ranteen alueella. Se voi olla hyvin häiritsevä tila ja vaikuttaa merkittävästi työkykyyn. Tässä artikkelissa käsitellään tenniskyynärpään syyt, oireet ja hoito.

Syyt:

Tenniskyynärpää johtuu yleensä toistuvasta käden ja ranteen ylikuormituksesta. Tämä tapahtuu usein silloin, kun käytetään tietokonetta pitkän aikaa tai kun tehdään toistuvia käden liikkeitä, kuten tenniksessä tai golfissa. Tämä ylikuormitus johtaa vähitellen tulehdukseen kyynärpään alueella, joka aiheuttaa kipua ja muita oireita.

Oireet:

Tenniskyynärpään merkittävin oire on kipu kyynärpään alueella. Kipu voi säteillä myös ranteeseen ja käteen. Kipu voi olla jatkuvaa tai tuntua vain tietyissä liikkeissä. Muut oireet ovat jäykkyys, heikentyneet toiminnot ja tunnottomuus kyynärpään ja ranteen alueella.

Hoito:

Tenniskyynärpään hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Lievissä tapauksissa hoitoon voi kuulua lepo, kylmähoito, tulehduskipulääkkeet ja venyttelyharjoitukset. Vakavammissa tapauksissa voi olla tarpeen käyttää tukisidettä tai ortoosia vähentääkseen kipua ja tukemaan kyynärpään aluetta. Fysioterapia ja liiketerapia voivat myös auttaa vahvistamaan kyynärpään ja ranteen lihaksia. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, lääkärin arviointi ja mahdollinen kirurginen hoito voi olla tarpeen.

Fysioterapeutti Estelle Jansson kohtaa työssään usein tenniskyynärpäätä:

”Ammattilaisen avulla voidaan löytää sopivat harjoitukset kyynärpään ja ranteen vahvistamiseksi sekä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden löytämiseksi, jotta tenniskyynärpään uusiutuminen voidaan välttää.”

Ennaltaehkäisy:

Tenniskyynärpään ehkäisy on tärkeää, jotta se ei pääse kehittymään. Tenniskyynärpäätä voi ehkäistä seuraavilla keinoilla:

  1. Vältä toistuvia liikkeitä: Vältä toistuvia käden liikkeitä. Mikäli työsi puolesta joudut tekemään toistuvia käden liikkeitä, pidä säännöllisiä taukoja, joiden aikana voit tehdä huoltavaa jumppaa käsille.
  2. Käytä oikeaa työasentoa: Pidä oikea työasento, kun käytät tietokonetta tai muita laitteita. Käytä ergonomista hiirtä ja näppäimistöä, jotka vähentävät käden ja ranteen rasitusta.
  3. Vahvista lihaksia: Vahvista kyynärpään ja ranteen lihaksia säännöllisellä voimaharjoittelulla. Tämä auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä.

Yhteenveto

Tenniskyynärpää on yleinen vaiva istumatyöläisillä, joka johtuu toistuvasta käden ja ranteen ylikuormituksesta. Oikea hoito ja ennaltaehkäisy auttavat vähentämään oireita ja parantamaan tilannetta. Muista välttää toistuvia liikkeitä, pitää huolta hyvästä työergonomiasta, jumpata säännöllisesti ja vahvistaa kyynärpään ja ranteen lihaksia. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Jännetupen tulehdus – Toimistotyöläisen painajainen

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Rannekanava­oireyhtymä – Mikä ihme?

Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on rannekanavan ahtautuminen. Tämä johtuu usein toistuvasta rasituksesta tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, aiheuttamasta tulehduksesta.

Jäätynyt olkapää – Syyt, oireet ja hoito

Jäätynyt olkapää johtuu yleensä olkanivelen jäykistymisestä ja lihasten ja jänteiden kireydestä. Tämä tila voi johtua monista eri tekijöistä, kuten pitkäaikaisesta olkanivelen ylikuormituksesta, niveltulehduksesta tai vamman seurauksena.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.