Hartiakipu – Mistä se johtuu ja miten sitä voi ennaltaehkäistä?

Hartiakipu on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä, kuten lihasjännityksestä, niska-hartiaseudun rasituksesta, stressistä tai vammasta. Hartiakipu voi vaihdella lievästä kipuilusta voimakkaaseen särkyyn, joka rajoittaa liikkumista ja haittaa arkipäivän toimintoja. On tärkeää löytää syy kivun takana ja hoitaa se asianmukaisesti, jotta päästään eroon hartia-alueen kivuista ja voidaan palauttaa normaali elämänlaatu.

Hartiakivun syyt

Hartiakipu voi johtua monista eri syistä, kuten:

 1. Lihasjännitys ja kireys: Lihasjännitys ja -kireys voivat johtua huonosta ryhdistä, stressistä tai liiallisesta kuormituksesta hartia-alueella. Tämä voi johtaa kipuun ja jäykkyyteen.
 2. Niska-hartiaseudun rasitus: Jos vietät paljon aikaa istuen tai seisomalla yhdessä asennossa, tämä voi aiheuttaa niska-hartiaseudun rasitusta. Myös raskaat fyysiset työt voivat rasittaa hartioita ja aiheuttaa kipua.
 3. Vammat: Hartiakipu voi myös johtua vammoista, kuten urheiluvammoista tai onnettomuuksista.
 4. Sairaudet: Joissakin tapauksissa hartian alueen kipu voi olla oire jostakin sairaudesta, kuten nivelrikosta, fibromyalgiasta tai skolioosista.

Hartiakivun hoito

Hartiakivun hoito riippuu kivun syystä. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat:

 1. Hieronta ja fysioterapia: Hieronta ja fysioterapia voivat auttaa lievittämään hartian alueen jännitystä ja kipua. Ammattilainen voi käyttää erilaisia hierontatekniikoita, venyttelyä ja harjoituksia, jotka auttavat palauttamaan lihasten ja nivelten normaalin toiminnan.
 2. Venyttelyharjoitukset: Tiettyjen venyttelyharjoitusten tekeminen voi auttaa lievittämään hartian alueen kipua. Esimerkiksi hartian alueen venyttely, niskan ja hartiaseudun venyttely sekä selän venyttelyharjoitukset voivat auttaa vähentämään kipua ja jännitystä.
 3. Lepo ja rentoutuminen: Levolla ja rentoutumisella voi olla suuri vaikutus hartian alueen kivun lievittämiseen. Stressin välttäminen, rentoutumisharjoitusten tekeminen, kuten jooga tai meditaatio, sekä riittävä uni voivat auttaa lievittämään kipua ja jäykkyyttä.
 4. Lääkkeet: Kivunlievityslääkkeet, kuten ibuprofeeni ja parasetamoli, voivat auttaa lievittämään kipua ja tulehdusta. Voiteita ja geelejä, jotka sisältävät paikallisia tulehduskipulääkkeitä, voidaan myös käyttää lievittämään hartian alueen kipua.

Niskat jumissa? Tämä kotiharjoitusohjelma auttaa varmasti.

Älä anna niska- ja hartiakipujen hallita elämääsi. Meidän kotiharjoitusohjelmamme on suunniteltu tarjoamaan sinulle helppo ja tehokas tapa vahvistaa lihaksiasi, parantaa liikkuvuutta ja lievittää kipua. Koe itse, kuinka muutaman minuutin päivittäinen panostus voi muuttaa elämäsi.

Ohjelman on laatinut koulutettu fysioterapeutti Nenna Peltonen, joka on tehnyt töitä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen parissa urheilijoiden, liikkujien ja kaikenikäisten ihmisten kanssa.

Ehkäise hartiakipua näillä keinoilla

Alla 4 vinkkiä hartiakivun ehkäisyyn:

 1. Hyvä ryhti: Oikea ryhti voi auttaa välttämään hartian alueen kireyden ja jännityksen. Istu suorassa tuolilla, pidä olkapäät rentoina ja laske kädet vapaasti sivuilla.
 2. Liikunta: Säännöllinen liikunta voi auttaa välttämään hartian alueen jännityksen ja kireyden. Erityisesti lihaskuntoharjoitukset ja venyttelyharjoitukset voivat auttaa välttämään kipua.
 3. Taukojen pitäminen: Jos vietät paljon aikaa istuen tai seisomalla, pidä taukoja säännöllisesti. Nouse ylös, kävele ja venyttele hartian aluetta.
 4.  Ergonominen työasento: Ergonominen työasento voi auttaa välttämään hartian alueen rasitusta. Varmista, että työpöytä ja tuoli ovat oikeassa korkeudessa, jotta voit istua suorassa ja rentoutuneesti.

Yhteenveto

Hartiakipu voi olla hankala vaiva, mutta se on yleinen ja usein hoidettavissa. Tärkeintä on löytää kivun syy ja hoitaa se asianmukaisesti. Joitakin hoitovaihtoehtoja ovat hieronta, fysioterapia, lääkkeet, venyttelyharjoitukset ja lepo. Ennaltaehkäisy on myös tärkeää, jotta voidaan välttää hartian alueen kivun ilmeneminen. Oikea ryhti, säännöllinen liikunta, taukojen pitäminen ja ergonominen työasento voivat auttaa välttämään kipua ja jännitystä. Jos hartian alueen kipu jatkuu tai pahenee, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

UKK

Hartian alueen kipu voi johtua monista eri syistä, kuten lihasjännityksestä, niska-hartiaseudun rasituksesta, vammoista tai sairauksista, kuten nivelrikosta tai fibromyalgiasta.

Hartian alueen kivun ennaltaehkäisy voi auttaa välttämään kivun ilmenemistä. Muutamia ennaltaehkäisyvinkkejä ovat oikea ryhti, säännöllinen liikunta, taukojen pitäminen ja ergonominen työasento.

Joissakin tapauksissa hartian alueen kipu voi olla oire jostakin sairaudesta, kuten nivelrikosta tai fibromyalgiasta. Jos hartian alueen kipu jatkuu tai pahenee, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Hartian alueen kipu voi olla hankala ja haitata arkipäivän toimintoja, mutta se ei yleensä ole vaarallista. Joissakin tapauksissa kipu voi kuitenkin olla oire vakavammasta tilanteesta, kuten sydänkohtauksesta tai keuhkoveritulpasta. Jos hartian alueen kipuun liittyy muita oireita, kuten hengenahdistusta tai rintakipua, on tärkeää hakea välittömästi lääkärin apua.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Alaselkäkipu – Yleisimmät syyt, oireet, hoidot ja ennaltaehkäisyvinkit

Oletko kokenut alaselkäkipua? Et ole yksin. Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä syistä, miksi ihmiset hakeutuvat lääkärin vastaanotolle.

Keskiselän kipu – Syitä, hoitokeinoja ja ehkäisyvinkkejä

Keskiselän kipu on yleinen vaiva, joka voi haitata arkea ja jopa estää liikkumisen. Kipu voi tuntua eri tavoin, esimerkiksi kipeänä tai pistävänä tuntemuksena selässä.

Iskiaskipu – Syyt, oireet, hoito

Iskiaskipu on yleinen vaiva, joka johtuu iskiashermoon kohdistuvasta paineesta tai vauriosta. Iskiaskivun syynä voi olla esimerkiksi selkärangan ongelmat, lihaskireys, raskaus tai vammat.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.