Istumatyön ergonomia kuntoon

Istumatyö on yhä yleisempää nykypäivän työelämässä, ja sen myötä myös ergonomian merkitys korostuu. Huono työasento ja pitkät istumisjaksot voivat aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, kuten selkä- ja niskakipuja. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten voit parantaa istumatyön ergonomiaa ja vähentää näitä ongelmia.

Työasennon merkitys

Oikea työasento on avainasemassa istumatyön ergonomiassa. Hyvä työasento vähentää lihasten ja nivelten kuormitusta ja auttaa ehkäisemään kipuja. Tärkeää on, että selkä on suorassa ja hartiat rentoina. Näytön tulisi olla silmien tasolla, jotta niska pysyy neutraalissa asennossa.

Muista myös, että työasentoa kannattaa vaihdella päivän aikana. Pitkäaikainen istuminen samassa asennossa voi aiheuttaa lihasjännitystä ja kipuja. Siksi on hyvä nousta ylös ja liikkua säännöllisesti, esimerkiksi puolen tunnin välein.

Työpisteen säätäminen

Työpisteen oikea säätäminen on olennainen osa ergonomiaa. Säädettävä työtuoli ja -pöytä auttavat löytämään itselle sopivan työasennon. Tuolin tulisi tukea alaselkää ja mahdollistaa jalkojen asettaminen tukevasti lattialle. Pöydän korkeuden tulisi olla sellainen, että kyynärpäät ovat noin 90 asteen kulmassa.

Myös näytön sijoittelu on tärkeää. Näytön yläreunan tulisi olla silmien tasolla, ja sen tulisi olla noin 50-70 cm etäisyydellä silmistä. Näin vältät niskan ja silmien rasittumisen.

Taukoliikunta ja venyttely

Taukoliikunta ja venyttely ovat tehokkaita keinoja ehkäistä istumatyön aiheuttamia vaivoja. Lyhyet tauot ja kevyet liikkeet auttavat pitämään verenkierron vilkkaana ja lihaksiston rentona. Esimerkiksi niskan venytys ja hartioiden pyörittely ovat helppoja liikkeitä, jotka voi tehdä työpisteellä.

Joogasta tutut liikkeet, kuten kissa-lehmä-asento, voivat myös auttaa rentouttamaan selkärankaa ja parantamaan liikkuvuutta. Muista tehdä venytykset lempeästi ja kuunnella kehoasi.

Ergonomiset apuvälineet

Ergonomiset apuvälineet, kuten säädettävät näytönvarret, ergonomiset hiiret ja näppäimistöt, voivat parantaa työasentoa ja vähentää rasitusta. Näytönvarsi mahdollistaa näytön sijoittelun juuri oikealle korkeudelle ja etäisyydelle. Ergonominen hiiri ja näppäimistö puolestaan vähentävät ranteiden ja käsivarsien kuormitusta.

Myös seisomatyöpiste voi olla hyvä vaihtoehto. Seisominen aktivoi lihaksia ja parantaa verenkiertoa, mikä voi vähentää istumisen haittoja. Muista kuitenkin vaihdella seisomisen ja istumisen välillä, jotta et kuormita jalkoja liikaa.

Palvelumme

Me Wario Physicsilla tarjoamme monipuolisia palveluita, jotka auttavat sinua parantamaan työergonomiaa ja lievittämään istumatyön aiheuttamia vaivoja. Tarjoamme hierontaa ja osteopatiaa Helsingin Kampissa, Lauttasaaressa ja Myllypurossa. Asiantuntevat ammattilaisemme auttavat sinua löytämään juuri sinulle sopivat hoitomuodot ja harjoitteet.

Hierontapalvelumme auttavat rentouttamaan jännittyneitä lihaksia ja parantamaan verenkiertoa. Osteopatiassa käytämme manuaalisia tekniikoita kehon tasapainon palauttamiseksi ja toimintakyvyn parantamiseksi. Varaa aika ja tule käymään, niin autamme sinua löytämään helpotusta selkä- ja niskakipuihin.

Ota yhteyttä ja varaa aika hierontaan tai osteopatiaan Kampissa, Lauttasaaressa tai Myllypurossa. Me Wario Physicsilla olemme sitoutuneet tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa ja auttamaan sinua voimaan paremmin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.