Työergonomia ja fyysinen terveys

Työergonomia on keskeinen tekijä fyysisen terveyden ylläpitämisessä, erityisesti niille, jotka viettävät pitkiä aikoja työpöydän ääressä. Hyvä ergonomia voi vähentää tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, kuten selkä- ja niskakipuja, ja parantaa yleistä hyvinvointia. Tässä artikkelissa käsittelemme työergonomian merkitystä ja annamme käytännön vinkkejä, joiden avulla voit parantaa työympäristöäsi ja fyysistä terveyttäsi. Jos selkäkivut ja jumit vaivaavat paljon, on hyvä turvautua hierontaan tai osteopatiaan.

Mikä on työergonomia?

Työergonomia tarkoittaa työympäristön ja -välineiden suunnittelua siten, että ne tukevat työntekijän terveyttä ja hyvinvointia. Ergonomian tavoitteena on vähentää fyysistä kuormitusta ja ehkäistä työperäisiä vammoja ja sairauksia. Tämä saavutetaan muun muassa oikeanlaisten työasentojen, työvälineiden ja taukojen avulla.

Ergonomian perusperiaatteisiin kuuluu työasentojen vaihtelu, työvälineiden säätäminen yksilöllisesti sopiviksi ja säännöllisten taukojen pitäminen. Esimerkiksi tietokoneella työskentelevän tulisi säätää näyttö oikealle korkeudelle ja etäisyydelle, käyttää ergonomista tuolia ja pitää taukoja vähintään tunnin välein.

Työasentojen merkitys

Oikea työasento on avainasemassa työergonomian kannalta. Huono työasento voi johtaa lihasjännityksiin, kipuihin ja jopa kroonisiin vaivoihin. Istumatyössä on tärkeää, että selkä on suorassa ja tuettu, jalat ovat tukevasti lattialla ja kyynärpäät ovat noin 90 asteen kulmassa.

Seisomatyössä on tärkeää käyttää ergonomista mattoa ja vaihtaa asentoa säännöllisesti. Myös seisomatyöpisteen korkeuden säätäminen on tärkeää, jotta työskentelyasento pysyy luonnollisena ja mukavana. Muista myös pitää taukoja ja venytellä säännöllisesti.

Työvälineiden säätäminen

Työvälineiden oikea säätäminen on olennainen osa ergonomiaa. Näyttö tulisi sijoittaa siten, että sen yläreuna on silmien tasolla ja noin 50-70 cm etäisyydellä kasvoista. Näppäimistön ja hiiren tulisi olla samalla tasolla ja riittävän lähellä, jotta käsivarret pysyvät rentoina.

Ergonominen tuoli on tärkeä investointi, sillä se tukee selkää ja auttaa ylläpitämään hyvää työasentoa. Tuolin korkeuden tulisi olla säädettävissä siten, että jalat ovat tukevasti lattialla ja polvet ovat noin 90 asteen kulmassa. Myös käsinojien säätäminen oikealle korkeudelle on tärkeää.

Taukojen ja liikunnan merkitys

Säännölliset tauot ja liikunta ovat tärkeitä työergonomian kannalta. Pitkään paikallaan istuminen tai seisominen voi aiheuttaa lihasjännityksiä ja verenkiertohäiriöitä. Taukojen aikana on hyvä nousta ylös, venytellä ja liikkua. Tämä parantaa verenkiertoa ja vähentää lihasjännityksiä.

Työpäivän aikana kannattaa tehdä myös taukoliikuntaa, kuten hartioiden pyörittelyä, niskan venyttelyä ja selän taivutuksia. Nämä liikkeet auttavat pitämään lihakset rentoina ja ehkäisevät kipuja. Muista myös vaihdella työasentoja säännöllisesti.

Wario Physicsin palvelut

Me Wario Physicsilla tarjoamme monipuolisia hieronta- ja osteopatiapalveluja, jotka auttavat lievittämään työperäisiä kipuja ja parantamaan fyysistä hyvinvointia. Palveluihimme kuuluvat muun muassa urheiluhieronta ja osteopatia, jotka ovat saatavilla Kampissa, Lauttasaaressa, Myllypurossa ja Kuopiossa.

Urheiluhieronta auttaa lievittämään lihasjännityksiä ja parantamaan verenkiertoa, mikä edistää kehon palautumista ja vähentää kipuja. Osteopatia puolestaan keskittyy kehon rakenteelliseen ja toiminnalliseen tasapainoon, ja sen avulla voidaan hoitaa monenlaisia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja.

Jos kärsit selkä- tai niskakivuista, suosittelemme varaamaan ajan hierontaan tai osteopatiaan. Ammattitaitoiset työntekijämme auttavat sinua löytämään sopivan hoitomuodon ja parantamaan fyysistä hyvinvointiasi. Varaa aika helposti verkkosivuiltamme ja tule käymään Kampissa, Lauttasaaressa, Myllypurossa tai Kuopiossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.